Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Kistérségünkről
Bekezdések

Kistérségünkről

Nincsenek albumok vagy nincsenek feltöltve képek

Page Turizmus a kistérségben
A turizmus vonzerői és kínálatai is elmaradnak hazánk idegenforgalmilag számon tartott területeiről, azonban a térség éppen a különböző tájegységek találkozása miatt szeretné kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket. Ötvözni szeretné a vízi a bor-, a lovas és a kerékpáros turizmust, s egy egységes ökoturizmus kínálatot szeretne biztosítani. A Rába menti települések közül Árpás már most is a Rába túra egyik kikötőhelye, de a többi Rába-parti település, mint Sobor, Bodonhely, Rábaszentmihály, Rábacsécsény, Mérges és Kisbabot is felsorakozhat melléje.
Page Földrajzi elhelyezkedés, természeti környezet
A Téti Kistérséghez 19 település közigazgatási területe tartozik. A településcsoport a Nyugat-Dunántúli Régióban, Győr-Moson-Sopron megyének dél-keleti részén, Győrtől délre található. A kistérség a megyén belül periférikus területnek számít, hiszen a megyét átszelő Bécs-Budapest innovációs tengely elkerüli, de elkerüli a kelet-nyugati irányú 85-ös főközlekedési útvonal is, mely a megye tradicionális városait fűzi fel.
Page Történelem
A terület már az ősidők óta lakott, ezt régészeti bizonyítékok támasztják alá. Kr.e. I. században a Római Birodalom légiói hódították meg a területet. Az első támadás Pannónia ellen Kr.e. 156-ra datálható. A római időből számos írásos és építészeti emlék maradt hátra. Többek között itt húzódott a Pannóniát védő "limes". Itt haladtak át az első, nyugat felé vezető kereskedelmi útvonalak és erre vezetett a híres Borostyánkő útvonal is.
Page Népesség
A térség 1960-90 között a nagy népességvesztők közé tartozott a megyén belül, harminc év alatt 20%-kal csökkent a népesség száma, de van olyan falu (Árpás) mely a népességének majdnem 50%-át veszítette el ezen idő alatt. A munkaképes korúak elvándorlása, majd részben ennek a természetes szaporodás csökkenése felerősítette az elöregedés és a népességerózió folyamatát.
Page Gazdaság
A Téti kistérség területe 376 négyzetkilométer, lakosságszáma 19 ezer, népsűrűsége: 52 fő/négyzetkilométer, tipikus rurális terület. A terület gazdasági potenciálja az elmúlt évszázadokban a mezőgazdaság volt. Az ágazat fejlődése a XIX. század közepétől a II. világháború kezdetéig egyenletesnek mondható.
Page Műszaki infrastruktúra
A kistérség műszaki infrastruktúrája az utóbbi évtizedben sokat változott. A 90-es években országszerte elkezdődtek azok az infrastrukturális fejlesztések, melyek víz- szennyvíz- és telefonhálózat hiányára vagy bővítésére szolgáltak.
Page Humán infrastruktúra
Kilenc településen van háziorvosi székhely, és hét településen működik gyógyszertár. Téten az egészségügyi infrastruktúra széles skálájú, a több településre kiterjedő egészségügyi intézményeken és szakrendelőkön kívül prevenciós is található. A 19 település közül 13-ben óvoda, és tízben általános iskola működik.
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek