Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Többcélú Társulás Bemutatkozás
Bekezdések

Bemutatkozás

1996-ra nyúlik vissza kistérségünkben az önkormányzatok közötti együttműködés, amikor is 10 önkormányzat döntött a települési határokon átnyúló térség- és településfejlesztés, a közös érdekképviselet és érdekérvényesítés mellett. A Sokoróaljai Önkormányzatok Térségfejlesztési Társulása (SÖTT) területfejlesztési társulássá alakult át és 2005-re már 15 tagot számlált.
A kistérségi együttműködésben igazi változást a kistérségek megállapításáról, lehatárolásáról és megváltoztatásának rendjéről szóló 244/2003. (XII.18.) Kormányrendelet hozott, amely alapján 2004. január 1-től Téti székhellyel, 19 önkormányzat közigazgatási területével meghatározta a Téti statisztikai kistérséget.
Megjelent a többcélú kistérségi társulások létrehozását ösztönző pályázati felhívás, amelyre olyan társulások jelentkezhettek, amelyeknek települései lefedték a statisztikai kistérséget és legalább a területfejlesztési feladat közös ellátását vállalták. Mivel a SÖTT átalakítása nem volt lehetséges, ezért olyan döntés született, hogy a 19 önkormányzat létrehoz egy területfejlesztési társulást, amely a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Területfejlesztési Társulása nevet kapta. Ez a társulás a szakzsargon szerint u.n. „egycélú többcélú” társulás volt, mivel a települések közszolgáltatások közös ellátását még nem vállalták.
Az önkormányzati közszolgáltatások közös ellátásának előkészítése már 2004. második félévében megkezdődött, aminek eredményeként először elkészült a kistérség közoktatási koncepciója. Megjelent a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló 2004. évi CVII. törvény, amely az önkormányzati közszolgáltatások színvonalának kiegyenlített emelése érdekében a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásainak intézményesítését és a kistérségek összehangolt fejlesztésének előmozdítását tűzte ki célul. A többcélú kistérségi társulások megalakulásának 2005. évi ösztönzéséről és modellkísérletek támogatásáról szóló 36/2005. (III. 1.) Kormányrendelet ismét lehetővé tette és egyben ösztönözte kistérségünk többcélú társulásának létrehozását. A hosszas előkészítő munka, a sok-sok térségi és települési egyeztetés, a vélemények kifejtése és ütköztetése, a lehetőségek és a hátrányok számbavétele eredményeként a Téti kistérségben 2005. május 10.-én a kistérség önkormányzatai megalapították a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulását.  

A közösen ellátott feladatokat a Társulási Megállapodás tartalmazza, melyet ITT érhet el.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek