Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Többcélú Társulás Bűnmegelőzés a kistérségben Példatár - Az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények jellemzői
Bekezdések

Példatár - Az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények jellemzői

Az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények jellemzői

A „segítségre szoruló” trükkös tolvajok esetei

 

Heves megyében történt, hogy a sértetthez becsöngető két elkövető vizet kért a sértettől, majd bejutva a lakásba egyikük ellopta a segítőkész időskorú nyugdíját.

Sok esetben a idegenek rosszullétet színlelnek, vagy gyermeküket kívánják tisztába tenni, ezért kérik a mosdó használatát, majd a ruhájuk alá értékeket elrejtve eltávoznak és újabb házba csengetnek be.

A segítségkérés különleges formája, amikor a 80 éves nénit tört magyarsággal az utcán szólította meg két nő és egy férfi. Elmondták, hogy szlovének és a közelben baleset érte hozzátartozójukat. A pórul járt rokon megsérült, ezért több életmentő műtétet kell elvégezni rajta és egy-egy orvosi beavatkozás 120.000 forintba kerül. Náluk viszont csak euró van, míg a kórház csak forintot fogad el, sajnos a bank csak két óra múlva vált be pénzt. Az egyik nő mobiltelefonja ekkor megcsörrent, mondván a kórházból keresik súlyos az eset, nem várhat a befizetés tovább egy ember élete forog kockán!

A csalók ígérik, ha kapnak pénzt, két óra múlva a kétszeresét fogják hálából visszaadni. Addig is zálogba hagynak egy „értékes” hordozható számítógépet táskában lezárva. A néniben már beindult a segíteni akarás, a hiszékenység, valamint  a nyereségvágy valamiféle egyvelege és a lakására hívott nőnek „kifizetett” 2 db életmentő műtétet. A kár 250.000 Ft volt, ugyanis a táskába számítógép helyett papírt tettek.       

 Győr környékén egy idősebb hölgyhöz azzal a legendával csöngettek be, hogy ruhát gyűjtenek. A sértett a konyhába invitálta a két nőt miután a segélyként átadni kívánt ruhaneműt is bevitte. Mindkét nő vizet kért és kapott a sértettől. Majd miután az idős nő a lakás belső részében mozgást hallott, kinézett a konyhaajtón és azt látta, hogy a bejárati ajtón egy ismeretlen távozik. Erre a két nő felajánlotta a segítségét, hogy utána mennek és „megfogják az illetőt”, ezzel elrohantak. A sértett távozásukat követően észlelte, hogy a szobájában a párna alatt lévő pénztárcájából hiányzik 71.000 Ft-ja.

 

A „hivatalos személy”-ként fellépő trükkös szélhámosok  „munkamódszerei”

 

Lényege, hogy önkormányzat dolgozójaként, vagy közüzemi szolgáltatást ellátó cég (áramszolgáltató, vízművek vagy más szerv) alkalmazottjaként lépnek fel a megtévesztők és arra hivatkoznak hogy pénzt hoztak, visszafizetéssel kecsegtetnek. Egy 20.000.-Ft-os bankjegyet felmutatva, abból kérnek vissza. Előfordult, hogy egyszerűen csak a víz,- gáz, villanyóra leolvasására hivatkoztak.

Eközben figyelik, hol tartja pénzét a gyanútlan házigazda és figyelmét elterelve készpénzétől „megszabadítják”.

Az áramszolgáltató alkalmazottjaként kereste meg az elkövető Győr-Moson-Sopron megyében az idős embert, mert villanyszámláján túlfizetés történt. Vitt neki 7 ezer forintot, és kérte az iratait, és miközben a másik helyiségben azt kereste a hölgy, a tettes elemelte 80 ezer forint megtakarított pénzét, amivel azonnal távozott. 

 

Békés megyében az idegen azzal jelent meg, hogy az önkormányzattól segélyt hozott, melyet átvételi elismervény aláírásával kell igazolnia. Az ismeretlen a konyhában az aláíráskor, a sértett figyelmetlenségét kihasználva az asztalon lévő pénztárcát, a benne lévő 72.000 Ft készpénzzel tulajdonította el.

Az idős férfihez a lépcsőház előtt odalépett egy férfi, aki arra hivatkozott, hogy a bankból keresi őt. Az idős férfi beengedte a lépcsőházba, majd a lakásába is. Ezután az idegen arra kérte, hogy mutassa fel neki a nyugdíjas szelvényét. Az idős úr eleget tett a kérésnek, ám a fiókot, amiből elővette a papírt, kihúzva hagyta. Azután a személyi igazolványt is elkérte, ami azonban már a konyhában volt, így az idegent magára hagyta a szobában, majd visszatérve igazolványát átadta neki. Erre a férfi azt mondta, hogy várjon pár percet, amíg ő lemegy és megbeszéli a főnökével telefonon a további teendőket. Távozását követően az idős sértett kb. fél órát várt, hiába. Közben észlelte, hogy a kihúzva hagyott fiókban lévő könyvből hiányzik az odarejtett, megtakarított kb. 400-500.000.- Ft.

Az álpostás módszer lényege, hogy az elkövető a posta egyik vezetőjének kiadva magát telefonon felhívja az időskorút, hogy a nyugdíj kézbesítésekor alkalmazottjuk hamis pénzt adott át és az ügyben rendőrségi eljárás  is indult. Arra hivatkozik, hogy bár ügyészségi és rendőrségi vizsgálat is folyik, a hamis pénzt meg kell vizsgálni. Ez ügyben az egyik dolgozójuk hamarosan megjelenik személyesen, akinek a nevét és beosztását közli és kéri, hogy neki adják át az otthon lévő készpénzt. Ezt követően a bűntárs becsenget és az előzőleg telefonon bemondott néven bemutatkozik. A pénzt azzal veszi át, hogy a közelben álló járművükben van olyan eszköz, mellyel a vizsgálat megejthető és oda kell elvinni azt. Mire eszmél a becsapott az elkövetők a kicsalt pénzzel eltávoznak.

 

Vigyázat, több esetben rendőrnyomozónak mondják magukat az enyves kezű trükkösök és hivatalos eljárást színlelve, a „házkutatás” során előkerült értéket magukkal viszik!

 

Extrém esetek avagy a hiszékenység kóros megnyilvánulása

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik városában egy kertes házban lakó korosabb hölgyet szólítottak meg a trükkös tolvajok, mondván a helyi vízművek alkalmazottjai és mivel túlfizetést észleltek a vízdíjszámláján, visszafizetnének pár ezer forintot.  Előkerült a szokásos 20.000 Ft-os bankjegy. Ám azt előbb fel kell váltani, így rendezhetik az ügylelet, majd  a sértett megtakarított pénze eltűnt rejtekhelyéről az idegenekkel együtt. A károsult későn kapcsolt, ingatlana vízvezeték csatlakozással nem is rendelkezik!

 

Komárom-Esztergom megyében történt, egy idős bácsihoz tért be a magát papnak kiadó szélhámos és hamarosan együtt imádkoztak.  Az „isten szolgája” megáldotta a karácsonyfát, miközben pénzt tulajdonított el a „hittársától”.

Másik helyen a „pap” rontást vett le a családról, amiért fizettek is neki, természetesen a többi  pénzt is ellopta. Később a család egyik tagja feljelentést tett, hogy őt meglopták, mert a rontás rajta maradt a családon.

 

Budapest egyik kerületében több szépkorút látogatott meg egy magányos trükkös azzal, hogy lopják az áramot a házukban, emiatt ellenőrizni kell a kapcsolókat. A lakástulajdonosokat  ide-oda küldözgette, kapcsolják fel a helyiségek lámpáit, de előtte kivette nyakukban lógó aranyláncaikat nehogy megrázza őket az áram! Az ékszereket eltulajdonította. Ha nem volt ékszer feltalálta magát, ott munkabérre kért előleget és a kifigyelt helyről vitte el a pénzt.

 

 Egy településen az elkövető nő azzal ment be az idős asszonyhoz, hogy „vándor-jós”. Kérte vegye le és elő az ékszereit, tegye egy rongyba azokat, majd a párna alá, mert különben ezek „zavarják” a jóslásban. A párna alól csak másnap vegye ki az ékszereket, mert így teljesül be az igen előnyös jóslat. Az ékszeres batyu természetesen másnap nem volt ott, azt a „vándor-jós” egy óvatlan pillanatban ellopta.

 

Példák a lakásba behatoló rablók tevékenységére az utóbbi időszakból

 

  • Miskolcon, 2009. április 17-én koraeste az egyedül élő idős nőt a családi ház teraszán támadta meg három, a fejét csuklyával lefedő férfi. A sértettet lakásába betuszkolták, kezét, lábát megkötözték, megverték, majd a helyiségeket átkutatva eltulajdonították 400 ezer Ft készpénzét. A szerencsétlen asszonyt két nap múlva, a látogatóba érkező lánya találta meg, életveszélyes állapotban.

 

  • 2009. augusztus 16-án éjjel egy óra körül osont be három rabló az 57 éves miskolci nő nyitva hagyott (!!!) lakása ajtaján. Pénzt követeltek, majd miután az áldozat nem adta át értékeit, leütötték és magára hagyva távoztak. Szerencsére sérülése nem volt súlyos és értékei után sem kutattak.

 

  • Egy 70 éves miskolci nő lakásába 2009. augusztus 29-én, éjjel két óra körül az ajtót betörve hatolt be két férfi. Egyikük az ágyban fekvő tulajdonos szájára ágyneműt nyomott, hogy ne tudjon segítséget hívni, a bűntárs eközben felkutatta a házban lévő 600 ezer forint készpénzét és arany ékszereit, amiket magukkal vittek. A történtek során komoly fizikai sérülése nem keletkezett.
  • 2009. szeptember 06-án éjfél után Ricse község egyik házában csaptak le a rablók a pihenni tért 80 éves férjre és 76 éves párjára. A három csuklyás elkövető az ágyban fekvő megrémült házaspár fejére párnát szorított, és a lakást feldúlva értékek után kutatva eltulajdonították a nyugdíjból megmaradt 30 ezer forintjukat.

 

A leírt súlyos rablási cselekmények közül többnek azonos volt az elkövetője, ugyanazon bűnelkövetői csoport tagjai törtek rá a sértettekre, illetve ezen túl a megye más városaiban is támadásokat hajtottak végre hasonló kegyetlenséggel. A kitartó nyomozói munka szerencsére meghozta az eredményt, és a bűnözők előzetes letartóztatásban várják büntetésüket.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek