Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Többcélú Társulás Rendezvények/Események/Hírek Megújuló energiaforrások hasznosítási lehetőségeit bemutató központok kialakítása a Tőkési ág és a Téti kistérség területén
Navigáció
Elérhetőség
 
Bekezdések

Megújuló energiaforrások hasznosítási lehetőségeit bemutató központok kialakítása a Tőkési ág és a Téti kistérség területén

HUSK/0901/2.1.1/0279                                                                                www.husk-cbc.eu

 

 

Vezető partner neve: Tőkési-ág Kistérség
Projekt partner neve: Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása
Projekt kezdete: 2010. október 15.
Projekt vége: 2012. október 14.
ERFA támogatás összege: 603,172.35 EUR
 
Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása részére kapott ERFA támogatás 265.096,01 Eur (85%), kormányzati társfinanszírozás 31.187,78 Eur (10%), önrész 15 593,88 Eur (5%).

Projektben érintett téti kistérségi települések: Felpéc, Gyarmat, Győrszemere, Kajárpéc, Sobor, Sokorópátka, Tényő, Tét

 

Előzmények
A projekttel érintett önkormányzatok mindegyikénél jelentős probléma a középületek magas fenntartási költségeinek finanszírozása, az épületek nagy energiaigénye és azok környezetre gyakorolt negatív hatása.
A partnerek – az átfogó megoldást előtérbe helyezve – megújuló energiaforrások kihasználására alkalmas berendezések beszerzésében, elhelyezésében és ezen források felhasználásában egyeztek meg. A partnerek olyan műszaki megoldást kerestek, tekintettel a különböző célt szolgáló közintézmények nagyságára, változó műszaki állapotára, amely nem igényel átfogó átalakítási munkálatokat, bonyolult szerelési és üzemeltetési feladatokat, de hatásai jelentősek, úgy a környezetvédelem, energiatakarékosság, mint a költségkímélés terén.


Projekt tartalma:
A megvalósíthatósági hatástanulmány eredményei alapján szolár rendszerek – napkollektor berendezések és a hozzá tartozó szerelvények kerülnek beszerzésre, beépítésre a kiválasztott épületek tetőszerkezetén.

A Téti Kistérségben az alábbi épületek érintettek a fejlesztésben:
- felpéci óvoda
- gyarmati sportcsarnok
- győrszemerei óvoda és főzőkonyha
- kajárpéci iskola
- kistérségi irodaház
- sobori szociális konyha
- sokorópátkai óvoda
- tényői iskola
- téti iskolai sportcsarnok és öltöző
- téti óvoda és konyha
- téti futballpálya öltöző

A berendezések kihasználásának hatásfokát, környezetkímélő hatását és minden más előnyét mindkét kistérség az újonnan kialakítandó multifunkciós közösségi központokon keresztül szeretné bemutatni. A központok feladata a megújuló energiaforrások gyakorlati hasznának bemutatása, a napkollektorok működésének rendszeres monitoringja és nem utolsósorban nevelési, oktatási tevékenységek megvalósítása a természet- és környezetvédelem területén.

A Téti Kistérségben a bemutató központ a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása központjában kerül kialakításra.


Tevékenységek:
1. Nyitókonferencia Téten
2. Közbeszerzési eljárás lefolytatása
3. Napkollektorok felszerelése és beüzemelése (10 db napkollektorral felszerelt középület)
4. Nyilvános multifunkciós központok létrehozása és üzembe helyezése mindkét kistérségben, a megújuló energiaforrások hasznosságának bemutatása céljából (Központi helyiségek felújítása, ezen központok berendezéseinek szállítása és szerelése, bútor, számítástechnika, a központokba a személyzet kinevezése és folyamatos üzemeltetés)
5. Nyilvános multifunkciós központok működtetése (A központok nevelő és oktató aktivitásai, kiállítások szervezése, rendszeres monitoring és a határon átnyúló kistérségek eredményeinek bemutatása a megújuló energiaforrások területén, hangsúlyt fektetve a napkollektorokra)
6. A két multifunkciós központ közös kétnyelvű weboldala, 3 nyelvű propagandaanyag (2000 db 5 lapos, színes), hirdetőtáblák, emlékplakettek

A projekt hatékonyan hozzájárul a már meglévő határon átnyúló kapcsolatok megerősítéséhez a Tőkési-ág Kistérség és a Téti Kistérség között. A multifunkciós központoknak köszönhetően megfelelő feltételeket teremt új kapcsolatok létrejöttére is – úgy a lakosság közti kapcsolatok, úgy az oktatási intézmények közti kapcsolatok (óvodák, iskolák, környezetvédelmi szervezetek, civil szervezetek, vállalkozói szféra) körében is.

A határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően:
- kölcsönös szaktudás és tapasztalatcsere jön létre
- az együttműködő partnerek között megalapozódnak a környezetvédelemmel és az újrahasznosítható energiaforrások kihasználásával kapcsolatos szakmai tudás bővítésének feltételei.

 

A projekt az EU társfinanszírozásával, a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul meg.

www.husk-cbc.eu

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek